2016. március 8., kedd

Ködevők kamarája

Vannak olyan pszichológusok, akik nagy rajongói annak az elképzelésnek, hogy a pszichológusoknak is legyen saját kamarájuk. Jó ötlet ez?

A kamara egy olyan állami szervezet, mely önkormányzati úton önmaga választja meg vezetőit, és részesül az állam erőszak-monopóliumából. Kötelezheti egy adott szakma gyakorlóit a belépésre, és saját belátása szerint szankcionálhatja a belépett tagok szakmai működését, végső esetben akár ki is zárhatja őket. Szerintem az önkormányzatiság hazánkban sikertörténet, így ezzel kapcsolatban nincs miért aggódnunk.

A kamara címvédelmi jogokkal is bír. Mondok egy példát. A Ködevő Kamarában tagsággal nem bíró állampolgárok nem végezhetnének ködevő tevékenységet, amennyiben lenne ilyen kamara. Mert még nincs. No de, miért ne lehetne?

Ha például lenne egy olyan ködevő, aki szerint a forró vízben elpusztuló reggeli főtt tojás halálsikolyát szubatomikus szinten hallja a többi tojás a hűtőben, nos, ez a ködevő bizonyosan népszerű lenne a kormányzati ködevők körében, akik a közvagyon-jelleg hasonlóan varázslatos  eltűnéséről értekeztek.
Ennyi elég volna ahhoz, hogy megszűnjön az a tarthatatlan állapot, hogy bármelyik kóbor zöldséges ködevésbe kezdhet.

Ennyit a ködevőkről. Hülye példa volt, nem? Térjünk vissza a pszichológusokhoz, akik között nincsenek ködevők, különösen, ha a majdani kamara szervezőiről beszélünk.

A pszichológus kamara egyetlen funkciója az lenne, hogy nem engedi, hogy a zöldséges pszichológusnak hívja magát, és a zöldség kimérését pedig pszichoterápiának nevezzék. Ehhez legrosszabb esetben évi 44.000 pénzt kérnének el a tagoktól. A bulit szervező társaság azt állítja, erre minden pszichológusnak nagy szüksége van, mert ez lesz a valódi érdekvédelem.

Nem nagy matek belátni, hogy erre csak azoknak a pszichológusoknak van szükségük, akiknek  azok az emberek, akik kimondottan pszichológusnak hazudják magukat, évi 44.000 forintnál TÖBB kárt okoznak. A többieknek ráfizetés a kamara, tulajdonképp kirabolják őket, hiszen nincs lehetőségük kilépni, amennyiben dolgozni akarnak.

Jó buli lesz, meglátjátok.

Tényleg van annyi álpszichológus Magyarországon, hogy évi 220 millió forintos kárt okozzanak 5.000 pszichológusra számolva? A coach, az asztrológus nem számít, csak azok az emberek, akik pszichológusnak hazudják magukat, de nem azok. Mégis mennyi kárt okoznak az álpszichológusok, ha vannak ilyenek egyáltalán, egy iskolapszichológusnak vagy a MOK-ban már tagsággal bíró klinikai szakpszichológusnak? Mikor fog ez a pénz megtérülni a tagoknak? Önként is befizetnék ezt a pénzt vagy csak akkor, ha állam bácsi előveszi a puskát?

Lehetséges, hogy a kamara azoknak az érdekeit fogja védeni majd, akik ezt a pénzecskét szétosztják? Természetesen nem, hiszen az egész folyamat demokratikus. Ezt a bejegyzést is csak azért írtam, hogy próbára tegyem a hitedet. Ha elbizonytalanodtál a kamarában, gyenge jellemként nem vagy közénk való.

2 megjegyzés: